Konya ev fiyatları ne kadar? Artış devam edecek mi?

Konya genelinde ev fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 31,5 oranında artış kaydetti. Son iki yıldaki toplam artış oranı yüzde 65,3’ü buldu.

Konya ev fiyatları ne kadar? Artış devam edecek mi?

Konya genelinde ev fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 31,5 oranında artış kaydetti. Son iki yıldaki toplam artış oranı yüzde 65,3’ü buldu. Diğer yandan yılın ilk dokuz ayında Konya’da satılan toplam konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,1 oranında azalarak 24 bin 255 adede geriledi.

Ülke genelindeki konut satışları Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 4 oranında artış göstererek 147 bin 143 adede ulaştı. Ancak yılın ilk dokuz ayında satılan toplam konut sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 18,3 oranında düşüş kaydetti ve 949 bin 138 adet düzeyinde gerçekleşti. Bununla birlikte T.C. Merkez Bankası’nın son iki ayda ardı ardına gelen faiz indirme kararları sonrasında kamu bankaları öncülüğünde konut kredisi faiz oranlarında da indirime gidilmesi sektörde hareketlilik yarattı. Önümüzdeki aylarda indirimlerin devam edeceğine dair bir beklentinin de doğmasıyla birlikte yılın son çeyreğinde konut satış rakamlarındaki artışın devam etmesi öngörülüyor. Sektörde yaz aylarından itibaren bu yönde güçlü bir beklenti oluşmuştu. En nihayetinde müteahhit firmaların kulis çalışmaları sonuç vermiş görünüyor. Şu anda konut satışlarındaki güçlü seyrin devam etmesinin önündeki en büyük engel maliyetlerdeki artışların hız kesmemesi. TUİK tarafından en son Ağustos ayı rakamlarına göre açıklanan inşaat maliyet endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42,1 düzeyinde artış gösterdi. TUİK’in henüz açıkladığı Ekim ayı enflasyon rakamlarına göre ise üretici fiyat endeksi son 20 yılın zirvesine çıkarak yıllık bazda yüzde 46,31 oranında artış sergiledi. Önü alınamayan maliyet artışlarından ötürü konut fiyatlarındaki yükselişin sürmesi kaçınılmaz. Bu nedenle de faiz oranlarındaki indirimlerin olumlu etkisine rağmen konut satış rakamlarındaki yükselişin sınırlı kalması beklenebilir. Diğer taraftan döviz kurları rekor üstüne rekor kırarken yabancıların Türkiye emlak piyasasına ilgisi şahlandı. Yabancıların konut alımları Eylül ayında bir önceki aya göre 13 oranında artış kaydederek 6 bin 630 adede ulaşırken bu yılın Ocak-Eylül döneminde yabancılar tarafından satın alınan konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,2 oranında artış kaydetti. Döviz kurlarının bu seviyeleri koruması durumunda yabancılara konut satış rakamlarının bu yıl rekora koşması bekleniyor.

Konya satılık daire fiyatları ne kadar?

Konya satılık daire fiyatları ortalaması Ekim ayında 3+1 daireler için 362.000 TL oldu. Konya ilinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 31,5 oranında artış sergiledi. Global emlak arama motoru Flatfy’ın Türkiye’deki bölgesel konut fiyatlarına ilişkin emlak ilanları veritabanını baz alarak hazırladığı rapora göre Konya Selçuklu’da satılık daire fiyatları yıllık yüzde 32,4 oranında artış gösterdi. Selçuklu ilçesinde 3+1 dairelerin Ekim ayı ortalama satış fiyatı 368.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Karatay satılık daire fiyatları geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 31,8 artış sağlarken 3+1 daireler için Ekim ayı ortalama satış fiyatı 372.000 TL düzeyinde seyretti. Meram konut fiyatları son bir yıllık süreçte yüzde 36,4 oranında artış kaydetti. Konya Meram’da 3+1 dairelerin Ekim ayı fiyatları ortalama 358.000 TL şeklinde oluştu. Konya Ereğli’de daire fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 28,9 artış gösterirken 3+1 dairelerin Ekim ayı ortalama satış fiyatı 361.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Konya Akşehir satılık ev fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48,3 oranında arttı. Akşehir ilçesinde Ekim ayı ev fiyatları ortalaması 3+1 daireler için 405.000 TL oldu. Seydişehir satılık daire fiyatları yıllık yüzde 39,4 oranında artış sergilerken 3+1 dairelerin Ekim ayı ortalama satış fiyatı 325.000 düzeyinde oluştu.

Konya kiralık ev fiyatları ne kadar arttı?

Konya Selçuklu’da kiralık ev fiyatları bir önceki seneye göre yüzde 23 oranında artış kaydetti. Karatay kiralık ev fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 30 oranında artış gösterirken Meram’da kiralık ev fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 22 seviyelerinde gerçekleşti. Konya Ereğli kiralık ev fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 34 oranında artış gösterdi. Akşehir kiralık ev fiyatlarının senelik artış oranı yüzde 21 düzeyinde gerçekleşti. Konya kiralık ev fiyatları son bir yılda il geneli için ortalama yüzde 24 oranında artış sağladı. Konya kiralık ev fiyatı ortalaması 3+1 daireler için Ekim ayında 1.300 TL düzeyinde oluştu.

Konya’da konut satış rakamları yükselişte

Konya ili genelinde konut satışları Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,2 oranında artış kaydederek 3 bin 609 adede ulaştı. Konya’da satılan yeni konut sayısı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,8 oranında artarak 1.203 oldu. Yeni konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 33,3 şeklinde oluştu. İkinci el konut satışlarında ise Eylül’de 2 bin 406 adet konut el değiştirdi. Konya Eylül ayı ipotekli konut satışları geçen seneye göre yüzde 23,8 oranında azalarak 452 adet düzeyinde gerçekleşti. Konya genelinde ipotekli satışların Eylül ayı toplam konut satışları içindeki payı yüzde 12,5 oldu. Diğer satış türleri kapsamında Eylül ayında Konya’da toplam 3 bin 157 konut el değiştirdi ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19 oranında bir artış yaşandı.

Yılın ilk dokuz ayında Konya genelinde satılan toplam konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 oranında azalarak 24 bin 255 adede geriledi. Konya’da Ocak-Eylül döneminde satılan sıfır konut sayısı 7 bin 990 olurken bu rakam yüzde 19,1’lik bir azalışa işaret etti. Bu dönemde ipotekli konut satışları Konya’da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72,4 düşüş göstererek 2 bin 834 oldu.

konya-ev-fiyatlari-ne-kadar-artis-devam-edecek-mi.jpeg

Konya konut satışlarında rekor yılı 37 bin 198 satış ile 2018 senesi olmuştu. 2019 genelinde Konya’da konut satışları toplam 34 bin 614 olurken 2020’de 37 bin 196 adede ulaşarak yüzde 7,5 oranında artış kaydetti ve 2018 rakamına çok yaklaştı. Konya’da 2019 yılında satılan sıfır konut sayısı 14 bin 664 adet olurken bu rakam 2020’de yüzde 10,9 gerileme göstererek 13 bin 69 adede düştü. 2015-2019 yılları arasındaki beş yıllık dönemde Konya’da ikinci el konut satışı yılda ortalama 17 bin 774 olurken bu rakam 2020’de 24 bin 127 adede çıktı. Konya genelindeki ipotekli konut satışları 2020 yılında 11 bin 285 adet şeklinde gerçekleşti.

İnşaat maliyetleri artarken konut fiyatları da yükselecek

En son Ağustos ayı verilerine ilişkin açıklanan inşaat maliyet endeksi, aylık yüzde 0,9 oranında artış sergilerken yıllık olarak yüzde 42,1 düzeyinde artış gösterdi. TUİK tarafından açıklanan bir diğer gösterge olan inşaat malzeme endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51,9 oranında artış kaydetti. Konut satış rakamları ilk dokuz ayda geçen seneye oranla düşük seyretti. Ancak T.C. Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başlamasıyla konut kredisi faizlerinde indirime gidilmesi, yılın son çeyreğinde konut satış rakamlarında artışın devam etmesini mümkün kılabilir. Buradaki esas hedefin, döviz tevdiat hesaplarındaki mevduatın bir kısmının gayrimenkul yatırımına dönüşmesini sağlamak olduğu anlaşılıyor. İnşaat maliyetlerindeki artışın sürmesinin de etkisiyle konut fiyatlarının daha da yüksek düzeylere ulaşacağı aşikâr. Rakamlar, gelinen noktayı önceden çok iyi sezen sektörün yılın ilk yarısında yeni yatırımlara hız verdiğini gösteriyor. TUİK’in açıkladığı verilere göre yılın ilk altı ayında yurt çapında belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen daire sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 oranında artış kaydederek 328 bin 42 adede ulaştı. Konya genelinde bu yılın Ocak-Haziran döneminde belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 108 oranında artarak 2 bin 385 adede ulaşırken ruhsat verilen daire sayısı yüzde 90 oranında artarak 10 bin 875 oldu.

Dövizdeki yükseliş sürerken yabancıya konut satışı patladı

Bu yıl Ocak-Eylül döneminde yabancılara yapılan konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,2 artış kaydederek 37 bin 479 adede ulaştı. Bu dönemde 5 bin 923 konut satın alan İran vatandaşları ilk sırada yer alırken İranlıların toplam yabancı alımları içerisindeki payı yüzde 15,6 düzeyinde oluştu. Yılın ilk dokuz ayında Iraklılar Türkiye’de 5 bin 621 konut satın alarak ikinci sırada yer aldılar. Irak vatandaşlarının toplam satışlar içerisindeki payları yüzde 14,8 oranında gerçekleşti. Aynı dönemde Ruslar ülkemizde 3 bin 115 konut satın aldılar ve yüzde 8,2 pay ile üçüncülüğe yerleştiler. Afgan uyruklular Ocak-Eylül döneminde ülkemizde 2 bin 89 konut satın alarak yüzde 5,5 pay ile dördüncü sırada yer aldılar. Bu yılın ilk dokuz ayında her zaman olduğu gibi yabancılar konut satın almak için en çok İstanbul’u tercih ettiler. Aynı dönemde yabancıların konut satın almayı en fazla tercih ettiği diğer illerimiz sırasıyla Antalya, Ankara, Mersin, Yalova ve Bursa oldu.

Piyasadaki en güncel satılık ve kiralık konut ilanlarının hepsi emlak arama motoru Flatfy’da yer alıyor. https://tr.flatfy.com adresi üzerinden hizmet veren Flatfy, 1.000’den fazla sitede yayınlanan ilanların tamamını toplayarak tek bir sayfada dilediğiniz kriterlere göre arama yapabilmenize, en uygun fiyatlı gayrimenkul seçeneklerine anında ulaşabilmenize ya da sahibinden satılık ev ilanları gibi filtrelemeleri kolayca yapabilmenize olanak sağlıyor. Bu sayede hayalinizdeki evi bulmak çok kolay hâle geliyor. Flatfy, kiralık veya satılık emlak arayışında olan kişilere oldukça geniş bir seçenek yelpazesi sunmasının yanı sıra düzenli olarak emlak sektöründeki bölgesel konut fiyatlarına ilişkin raporlar yayınlıyor. Flatfy tarafından paylaşılan bu raporlar dönemsel fiyat değişimlerine ışık tutarken ev arayışında olan kişiler için yol gösterici bir nitelik taşıyor. Ev arayanlar için arama motoru hizmetini yepyeni bir yaklaşımla sunan Flatfy, Türkiye’de en çok kullanılan emlak arama sitesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.